Ponovo otvorena granica na Horgošu

made-in-germany-rs-carina

Nebojša Stefanović i Šandor Pinter, ministri unutrasnjih poslova Srbije i Mađarske, juče su otvorili granični prelaz „Horgoš 1“ koji je nekoliko proteklih dana bio zatvoren kako za putnički, tako i za teretni saobraćaj.

Granični prelaz “Horgoš 1” bio je zatvoren od 17. septembra zbog velikog priliva izbeglica i njihovog zadržavanja na ovom delu srpsko-mađarske granice, što je posledica stupanja na snagu novog, znatno rigoroznijeg, mađarskog Zakona o granici.

Ministri dveju zemalja juče su zajednički uklonili prvu ogradu sa srpsko-mađarske granice na ovom graničnom prelazu, nakon čega je nastavljen redovan promet putničkog i teretnog saobraćaja, prenosi agencija „Tanjug“.

Samo dan pre ovog događaja, savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS), Bojan Ðurić, je izjavio da kroz punktove na graničnim prelazima Horgoš i Batrovci dnevno prođe robe u vrednosti od 21 milion eura, zbog čega svaki dan nefunkcionisanja graničnih prelaza sa okolnim državama potencijalno pravi i toliku štetu za sve kompanije koje za prevoz svoje robe koriste te prelaze.

– U ovoj godini je, u normalnim okolnostima, preko punktova na Horgošu i Batrovcima, u proseku dnevno prelazilo robe u vrednosti od 21 milion eura. Teško je izmeriti direktnu štetu koja je nastala u toku ovih nekoliko dana, kada prometa nije bilo ili je bio značajno redukovan. Direktna šteta verovatno i nije tolika, jer je deo te robe nalazio neke druge načine za prolaz i dalji transport – objasnio je Ðurić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор