EU i Nemačka zbrinjavaju Rome po Srbiji

Evropska unija će u stambeno zbrinjavanje Roma u Srbiji uložiti 2,5 miliona, a Nemačka u njihovo obrazovanje i zapošljavanje 2,4 miliona eura, najavio je u Subotici Nenad Ivanišević, državni sekretar i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma.

– Uz pomoć projekata za stambeno zbrinjavanje Roma i romskih porodica, koje je realizovala nemačka humanitarna organizacija „Help“, EU je izdvojila 2,5 miliona eura, a za njihovo obrazovanje i zapošljavanje u okviru projekta „Unapređivanje mogućnosti za obrazovanje i integraciju Roma u Srbiji, pospešivanje mladih Roma i reintegracija povratnika“, Vlada Nemačke je izdvojila 2,4 miliona eura – rekao je Ivanišević.

On je u Subotici posetio Edukativni centar Roma i tom prilikom naglasio da je ovaj centar dobar primer saradnje i integracije sa lokalnom samoupravom, kao i da će se, uz pomoć sredstava Evropske unije, izdvojiti određena finansijska sredstva i za taj centar, prenosi agencija „Beta“.

– Obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, zdravstvena i socijalna zaštita ključne su oblasti Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji. Vlada Srbije je početkom juna usvojila Akcioni plan za primenu te Strategije, što govori o posvećenosti i brizi za unapređenje položaja romske populacije – podsetio je Ivanišević.

Edukativni centar Roma u Subotici nevladina je organizacija osnovana 2005. godine sa vizijom društva bez predrasuda i ciljem integracije Roma u lokalnu sredinu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор