Nemci grade izbeglički centar u Subotici

made-in-germany-rs-imigranti02

Vlada Nemačke će, preko humanitarnih organizacija, finansirati u Subotici izgradnju privremenog prihvatnog centra za izbeglice iz Azije i Afrike.

To je najavio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević, uz napomenu da je Srbija spremna da obezbedi privremene centre za smeštaj oko 3.000 migranata koji se neće duže zadržavati u zemlji, prenosi agencija “Tanjug”.

– Prihvatni centar u Kanjiži je zatvoren, delom zbog nekorišćenja, a delom zbog šatora za koje nadležni smatraju da nisu prikladan smeštaj u zimskom periodu. Zbog toga Vlada Nemačke preko humanitarnih organizacija finansira izgradnju privremenog prihvatnog centra u Subotici. Mi očekujemo, ukoliko se ova kriza nastavi, a sve tendencije govore da hoće, da u Srbiji možemo da obezbedimo privremene tačke za pružanje pomoći za oko 3.000 ljudi, jer će i kretanje biti usporeno, pa je potrebno da se ta pomoć pruži ne kao do sada u šatorima, nego da to bude u čvrstim objektima – rekao je Ivanišević.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad naglašava da u Subotici sada nema migranata, ni u parkovima, ni na autobuskoj stanici, ni u napuštenoj ciglani gde su skrivali godinama, a da je trenutno najveće opterećenje u Šidu.

– Manji prihvatni centar ćemo urediti u Adaševcima, pre Šida, na Železničkoj stanici, nakon početka realizacije dogovora hrvatskog i našeg ministra unutrašnjih poslova u vezi voza koji će ići iz Šida za Hrvatsku. Dakle, sve dok ta ruta funkcioniše, mi ne pretpostavljamo da će uopšte biti dužeg zadržavanja, ne samo u Subotici nego uopšte u Srbiji. Ruta se može promeniti jedino u slučaju eventualnog zatvaranja neke od granica, za šta se nadamo da se neće desiti, ali i u tom slučaju ne očekujemo duža zadržavanja. Migranti nemaju nameru da ostaju ovde, a mi ne želimo da ih na silu zadržavamo – objasnio je Ivanišević.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор