Porsche definitivno odustaje od dizelaša

Nemački proizvođač luksuznih automobila iz Štutgarta, kompanija „Porsche“, najavljuje da će definitivno okrenuti leđa agregatima koji za pogonsko gorivo koriste dizel.

U Poršeu se potreba za dizel motorima javila tek kada je proizvođač sportskih modela lansirao SUV model „Cayenne“. Međutim, sada objašnjavaju da je jedan od glavnih razloga za odustajanje od dizelaša zapravo okretanje ka električnom pogonu, što je strategija i većine konkurentskih autokompanija.

U saopštenju Porše navodi da će do 2022. godine u električne automobile uložiti čak 6 milijardi eura, a ova investicija bi trebalo da im u budućnosti osigura održivi rast. Kako dalje objašnjavaju, rast ulaganja u elektrifikaciju je zasnovan na povećanom interesovanju kupaca za takvom vrstom automobila, o čemu govori podatak da čak 63 posto modela „Panamer“ prodatih u Evropi ima hibridni pogon.

Posmatrano s druge strane, na tržištu je potražnja za dizelašima u opadanju, zbog čega je u prošloj godini udeo dizelaša u ukupno prodatim automobilima marke Porše u svetu iznosio tek 12 procenata, prenosi „b92“.

Odustajanje Poršea od dizel motora poklopiće se sa lansiranjem njihovog prvog čisto električnog modela, a uskoro dolazi na red i premijera modela „Taycan“.

– Porše nema nameru da demonizuje upotrebu dizela, jer je to i dalje veoma važno pogonsko gorivo u svetu. Ipak, za nas kao proizvođača sportskih automobila dizel je uvek bio u drugom planu i nije igrao značajnu ulogu u gami naših vozila. Došli smo do zaključka da u budućnosti Porschea nema mesta za dizelaše – poručio je direktor kompanije Oliver Blume.

Porše će u međuvremenu nastaviti da optimizuje i usavršava postojeće benzinske motore, koji po mišljenju tradicionalnih zaljubljenika u sportske automobile, i dalje nemaju alternativu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор