Odložena odluka o proterivanju dizelaša

Nemački Savezni sud je odložio najavljeno donošenje odluke o zabrani korišćenja dizel vozila u gradovima u kojima je prisutan viši nivo aerozagađenja.

Sud u Lajpcigu je započeo ročište i očekivalo se da će doneti presudu za nekoliko sati, međutim, sudije su objasnile da je proces trajao duže od očekivanog, zbog čega su izricanje presude zakazale za 27. februar, navodi agencija „Asošiejted pres“.

Prvostepene sudske procese pokrenulo je nemačko udruženje „Akcija za životnu sredinu“, koje optužuje vladu da interese proizvođača automobila stavlja ispred zdravlja ljudi, s obzirom da bi zabrana za dizelaše mogla da ima enormne posledice na moćnu nemačku automobilsku industriju.

Savezni sud sada treba da odluči o žalbi dve nemačke savezne države na presude nižeg suda, u kojima se sugeriše da bi zabrana vožnje dizel automobila bila efikasna i da je treba ozbiljno razmotriti kao sredstvo zaštite javnog zdravlja.

Ukoliko sud u Lajpcigu odbije žalbu dve države, desetinama gradova bi bilo naloženo da, za svega nekoliko meseci, usvoje mere za uklanjanje dizel vozila sa svojih saobraćajnica.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор