Sud odlučio da u gradovima zabrani dizelaše

Savezni sud u Nemačkoj je presudio da automobili sa dizel motorom mogu biti zabranjeni u nemačkim gradovima, odnosno da gradovi imaju pravo da zabrane saobraćaj vozila koja zagađuju životnu sredinu.

Odluka suda u Lajpcigu mogla bi da ostavi drastične posledice na moćnu automobilsku industriju Nemačke, prvenstveno jer će prepravke ovih motora biti izuzetno skupe. Po mišljenju agencije „Rojters“, zabrana vožnje će verovatno uticati na vozila opremljena tehnologijom Euro-5 za kontrolu emisije gasova, kao i na starije modele.

Inače, sud je rešavao o žalbi dve nemačke savezne države na presude nižeg suda u kojima se sugeriše da bi zabrana vožnje dizel automobila bila efikasna i da je treba ozbiljno razmotriti kao sredstvo zaštite javnog zdravlja. Prvostepene procese pokrenula je nemačka grupa „Akcija za životnu sredinu“, koja je optužila vladu da stavlja interese proizvođača automobila ispred zdravlja građana.

Nakon ovakve odluke suda akcije nemačkih automobilskih kompanija su u blagom padu. Na Frankfurtskoj berzi vrednost akcija Dajmlera je pala za 0,7 posto na 69,77 eura, a za isti procenat su oslabile i akcije „BMW“-a, na 87,14 eura, prenosi agencija „Asošiejted pres“.

Od 15 miliona dizelaša, koliko ih je prošle godine registrovano na putevima Nemačke, oko 2,7 miliona ima motore s najnovijim Euro-6 standardom, koji se primenjuje od septembra 2015. godine za sve nove automobile u prodaji, pokazuju podaci nadzornog tela za motorna vozila „KBA“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор