Nemačku brine „ulazak“ Kineza u Dajmler

BEIJING – MARCH 05: The delegate Li Shufu, chairman of China’s Geely Holding Group, poses for photographs in a Volvo car on the Tiananmen Square during the opening session of the National People’s Congress (NPC) on March 5, 2011 in Beijing, China. Known as ‘liang hui,’ or ‘two organizations’, it consists of meetings of China’s legislature, the National People’s Congress (NPC), and its advisory auxiliary, the Chinese People’s Political Consultative Conference (CPPCC). (Photo by Feng Li/Getty Images)

Kineski proizvođač automobila „Gili“ preuzeo je 9,7 procenata udela u nemačkoj automobilskoj kompaniji „Dajmler“, proizvođaču „Mercedesa“, što je naišlo na oštru kritiku vlade u Berlinu.

Gilijevo preuzimanje udela u Dajmleru za 9 milijardi dolara je, kako ocenjuje agencija „Rojters“, iznenadilo tržište, jer kineska kompanija prethodno nije obavestila nemačkog tržišnog regulatora da je prešla granicu od 3 i 5 posto vlasničkog udela u kompaniji.

U intervjuu za listove „Štutgarter cajtung“ i „Handelsblat“, nemačka ministarka ekonomije Brigite Cipries je naglasila da investitori moraju poštovati tržišna pravila.

– Nemačka mora osigurati da ne bude eksploatisana od strane drugih država. Nemačka otvorenost ne sme biti korišćena kao kapija za industrijsko-političke interese drugih zemalja – izjavila je nemačka ministarka ekonomije za „Handelsblat“.

Nemački finansijski i tržišni regulator „Bafin“ je saopštio da nije spreman da komentariše potez Gilija, koji je u petak objavio da sa Dajmlerom želi da formira alijansu koja će raditi na razvoju električnih i samoupravljajućih vozila.

Kompanija Dajmler se oglasila kratkim saopštenjem u kome pozdravlja novog akcionara, sa kojim će, kako se dodaje, moći da „konstruktivno razgovara o promenama u industriji“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор