Hamburg od juna zabranjuje dizelaše

Hamburg je prvi nemački grad koji će 31. maja uvesti zabranu vožnje starih dizel automobila u dve svoje ulice, najavljuju gradske vlasti.

Po oceni agencije „Rojters“, ovakvim potezom pojačava se pritisak na „Folksvagen“ i druge nemačke proizvođače automobila da izvrše prepravke na svojim modelima koji pojačano zagađuju životnu sredinu.

Odluka gradskih vlasti Hamburga dolazi nakon što je početkom ovog meseca vrhovni administritativni sud Nemačke presudio da se nivo zagađenja vazduha u gradovima mora uskladiti sa standardima EU o kvalitetu vazduha.

Tim povodom nemačka kancelarka Angela Merkel je prošle nedelje rekla u parlamentu da u interesu Nemačke nije da svoju skandalom pogođenu auto-industriju toliko oslabi da ona više ne bude u stanju da se razvija i investira u buduće tehnologije.

Ona se tada odlučno usprotivila zahtevima za dodatnim povećanjem finansijskih opterećenja automobilskim kompanijama, u smislu ugradnje dodatne opreme u vozila koja proizvode prekomerne emisije štetnih gasova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор