Nemačka duplira subvencije za elektromobile

Nova nemačka vlada će, na predlog socijaldemokrata, duplirati iznos subvencija za kupovinu elektromobila, koje su do sada iznosile 4.000, odnosno 3.000 eura za vozila na mešoviti (plug in) pogon, javlja agencija „DPA“.

Za razliku od nordijskih zemalja, Holandije i Belgije, Nemačka je bila dosta konzervativna u državnoj podršci širenju elektromobila. Bonusi su uvedeni tek krajem 2016. godine, a bili su i dosta manji nego u drugim zemljama. Od ukupno 1,2 milijarde eura državnih dotacija, polovinu su dobili kupci automobila, a polovinu proizvođači, međutim, očekivani rezultati u povećanju prodaje električnih vozila su izostali.

Na jačoj podršci razvoju električnog saobraćaja insistiraju socijaldemokrati koji tvrde da će to znatno doprineti smanjivanju zagađenja vazduha. Oni, takođe, insistiraju da se podrži i širenje mreže stanica za punjenje elektromobila što je, prema nekim anketama, veoma važan faktor za okretanje kupaca prema ovom tipu vozila. Kao mere čije se uvođenje planira, pominju se veće oporezivanje automobila na pogon sa unutrašnjim sagorevanjem.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор