Nemačka ponudila 2 opcije vlasnicima dizelaša

Vlasnicima starijih dizel vozila u Nemačkoj vlada će ponuditi dve opcije za rešenje problema. Prva je da se u gradovima sa posebno zagađenim vazduhom omogući izbor između podsticaja za kupovinu po principu „staro za novo“, a druga je nadogradnja hardvera za kontrolu emisije gasova.

Posle maratonskih noćnih razgovora kancelarka Angela Merkel i lideri koalicionih partija objavili su rano jutros da su se dogovorili o načinu za smanjenje zagađenja u gradovima, uz istovremeno izbegavanje nepopularne mere zabrane vožnje, prenosi agencija „Rojters“.

Iako vlada u prvom saopštenju nije iznela detalje dogovora, u dokumentu do kojeg je došao Rojters se navodi da su se nemački proizvođači automobila složili da vlasnicima ponude program „staro za novo“, uz atraktivne podsticaje ili popuste za vlasnike dizelaša sa motorima standarda Euro 4 i Euro 5.

Ukoliko vlasnici modela Euro 5 budu želeli da hardver nadograde sa takozvanim sistemom selektivne katalitičke redukcije (SCR) i ukoliko je on dostupan i svrsishodan, nemačka vlada očekuje od proizvođača da na sebe preuzmu te troškove. Vlada će, takođe, subvencionisati do 80 posto troškove nadogradnje hardvera sa SCR sistemima kod dostavnih vozila i trgovačkih kombija.

U Nemačkoj, prema zvaničnim podacima, ima 3,1 milion automobila sa Euro 4 standardom i 5,7 miliona sa Euro 5, od ukupno 46,5 miliona automobila koji saobraćaju nemačkim putevima, navodi britanska novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор