Nemačke bolnice na meti lopova

U nemačkim bolnicama se krade sve što nije prikovano za pod, od torbi, mobilnih telefona, medicinske opreme i saksija sa biljkama, navodi se u najnovijem istraživanju koje je pokazalo da godišnje štete iznose milione eura.

Lopovi koriste anonimnost koju pružaju ogromni bolnički kompleksi, kao i nemoć pacijenata, dok bolnice imaju ograničene mogućnosti za borbu protiv ove pošasti, jer su u obavezi da balansiraju između dostupnosti građanima s jedne strane i sigurnosti pacijenata s druge.

U 2017. godini u bolnicama u saveznoj državi Severnoj Rajni-Vestfaliji zabeleženo gotovo 6.500 slučajeva krađe, dok su u pokrajini Baden-Virtemberg na jugozapadu zemlje štete dostigle rekordan nivo od gotovo 2,75 miliona eura, pokazuju podaci Saveznog biroa za istragu kriminala, a prenosi agencija Hina.

Bolnice se teško bore protiv tako masovnog lopovluka, a u Saveznom birou za istrage objašnjavaju da je problem u tome što su bolnice veliki kompleksi s nekontrolisanim pristupom, zbog čega je lopovima lako da u njih uđu i prekopaju fioke i ormare u praznim sobama.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор