Nemci bakterijama uništavaju zaostale bombe

Nemački naučnici su razvili novu metodu za uništavanje neeksplodirane municije koja je ostala na dnu Baltičkog mora nakon rata, koristeći bakterije koje uništavaju toksične i opasne materije.

Podaci pokazuju da bi količina zaostalih mina i granata, koje još uvek leže na dnu Baltičkog mora, mogla da uništi čak nekoliko manjih gradova. Problem je u tome što se one sve vreme raspadaju i truju Svetski okean toksičnim materijama.

Sem toga, neaktivirana municija predstavlja potencijalnu pretnju i za trgovačku flotu, ali i za polaganje instalacija i cevi na dno mora, pri čemu treba znati da je Baltička vodena oblast jedna od evropskih ekonomskih zona koja se najaktivnije razvija, zbog čega je neophodno rešavanje problema onesposobljavanja bombi i dubinskih mina.

Nemački naučnici su kao rešenje predložili upotrebu specijalnih bakterija koje bukvalno proždiru TNT. Da bi se one “usmerile” na municiju, naučnici predlažu da se municija prekrije posebnom membranskom mrežom natopljenom milionima mikroba koji bi TNT i druge opasne materije razgradili na bezopasan ugljen-dioksid i vodu.

Nemački naučnici su već izveli eksperiment na kopnu i prilično su zadovoljni rezultatima, a bakterije su se odlično pokazale prilikom onesposobljavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор