Nemci prodaju levitacioni voz „Maglev“

made-in-germany-rs-maglev

Nemački levitavioni voz „Maglev“, za koji su se zvaničnici nekada nadali da će dovesti do ubrzanja želeničkog saobraćaja i postati veliki izvozni proizvod, sada se nudi na prodaju.

„Transrapidni voz“, čiji je princip kretanja zasnovan na tehnologiji magnetne levitacije, svi zainteresovani potencijalni kupci mogli su da vide protekle nedelje na izložbi koja je održana na bivšoj probnoj pruzi na severozapadu Nemačke, blizu granice sa Holandijom. Nemačke vlasti još uvek nisu odredile minimalnu cenu voza, a aukcija će trajati do 25. oktobra.

U kretanju, voz „Maglev“ lebdi iznad posebnih šina, zahvaljujući elektromagnetnoj sili. Između voza i šina ne postoji sila trenja, tako da voz može da postigne ogromne brzine, prenosi „RTS“.

Ovaj prototip levitacionog voza napravljen je 2007. godine. Projektom je bilo predviđeno da saobraća na pruzi između Minhena i obližnjeg aerodroma. U sudaru „Magleva“ i vozila za održavanje na probnoj pruzi u Nemačkoj stradale su 23 osobe, a pruga se ne koristi od 2011. godine. Mnogobrojni predlozi za izgradnju takvih pruga u Nemačkoj propali su nakon toga.

Jedina operativna pruga za vozove „Maglev“ nalazi se u Šangaju i povezuje grad s aerodromom.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор