Folksvagen predstavio električni SUV karavan

Nemačka automobilska kompanija Volkswagen predstavila je u Los Anđelesu u SAD koncept svog novog električnog karavana ID Space Vizzion, najavivši serijsku proizvodnju ovog modela koji će biti dostupan u Evropi i Severnoj Americi.

Po dizajnu ID Space Vizzion 2/3 izgleda kao karavan, a 1/3 kao krosover, a u kompaniji kažu da se radi o aerodinamičnom dizajnu Gran Turisma u kombinaciji sa prostranošću i višefunkcionalnošću SUV-a. Dugačak je 4,958 m, visok je 1,529mm, a širok 1,898 m, sa međuosovinskim rastojanjem od 2,964 metra. Može se pohvaliti sa izuzetno niskim koeficijentom otpora vazduha od 0,24 Cd na 22-inčnim aluminijumskim felmana.

Automobil raspolaže sa 275 KS i 550 Nm sa pogonom na zadnjoj osovini, a kupcima će biti dostupan i u verziji sa pogonom na obe osovine i 355 KS. ID Space Vizzion postiže brzinu od 100 km/h za samo 5 sekundi, ali mu je maksimalna brzina elektronski ograničena na 175 km/h. Njegova baterija od 82 kWh obezbeđuje autonomiju vožnje od gotovo 600 kilometara, prema novom WLTP standardu, a za njeno punjenje do 80% kapaciteta potrebno je svega 30 minuta.

U kabini ovog SUV karavana nalazi se 15,6-inčni mulimedijalni ekran osetljiv na dodir, a vozaču su sve informacije dostupne preko primarnog Augmented Reality (AR) hed-ap displeja koji menja tradicionalni kokpit. Novi Folksvagenov koncept za sada ima četiri putnička mesta, ali iz kompanije poručuju da će razmotriti verziju sa pet sedišta kada krene serijska proizvodnja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор