Tisen Krup ne isplaćuje dividende i otpušta 6.000 ljudi

Nemački koncern Tisen Krup u ovoj godini akcionarima neće isplatiti dividende i najavljuje da se sprema da ugasi 6.000 radnih mesta i proda svoje preduzeće za proizvodnju liftova, što je, po oceni Rojtersa, krajnji pokušaj da zaustavi gomilanje gubitaka.

Iz Tisen Krupa saopštavaju da im se gubitak upetostručio u odnosu na prošlu godinu i da u perspektivi očekuje još veći minus, zbog čega su prinuđeni na smanjenje radne snage i pokretanje procesa restrukturiranja koji može da potraje i do tri godine. Nakon ovakvog upozorenja nove glavne izvršne direktorke Martine Merc, akcije nemačkog konglomerata su se stropoštale za 11,7 procenata.

Neto gubitak nemačkog giganta u poslovnoj godini završenoj 30. septembra skočio je na 304 miliona eura, sa prošlogodišnjih 62 miliona, a koncern u finansijskom izveštaju navodi da u tekućoj fiskalnoj godini očekuje još veći gubitak.

U poslovnoj 2018/19. godini prilagođena dobit pre odbijanja kamata i poreza (EBIT) pala je za 44 posto, na 802 miliona eura, a kompanija sličan bilans predviđa i za poslovnu 2019/20. Prema finansijskom izveštaju, u prošloj poslovnoj godini registrovan je negativan slobodan tok gotovine od 1,1 milijarde eura (pre spajanja i akvizicija), a predviđanja govore da će taj iznos biti još i veći ove godine.

Sve nade za ublažavanje pritiska na bilans Tisen Krup sada polaže u prodaju svog poslovanja sa liftovima, koja bi mogla da dostigne cifru i do 17 milijardi eura, navosi britanska agencija i dodaje da iz kompanije poručuju da sledeće kalendarske godine očekuju obavezujuće ponude za to preduzeće.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор