Folksvagen kritikovan zbog bahatosti!

made-in-germany-rs-volkswagen02

Odluka upravnog odobora nemačkog proizvođača automobila, kompanije “Folksvagen”, da svom menadžmentu podeli novčani bonus u iznosu od više desetina miliona eura, iako je kompanija zbog posledica prošlogodišnjeg skandala na ivici kolapsa, naišla je na brojne kritike nemačkih zvaničnika.

– Ne mogu da razumem menadžere koji u trenutnoj situaciji u kojoj se kompanija nalazi čak brane svoje bonuse javno. To je dokaz da nešto nije kako treba – izjavio je nemački ministar finansija Volfgang Šojble kritikujući menadžment VW-a, a prenosi “B92”.

Nemački automobilski gigant je planirao da za 2015. godinu svojim vodećim menadžerima isplati ukupno 63,2 miliona eura, uprkos ogromnim gubicima prouzrokovanim skandalom sa lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova.

Odluka upravnog odbora izazvala je gnev u nemačkoj javnosti, ali je dovela i do razmirica unutar nadzornog odobra kompanije. Mnogi sada pozivaju menadžere na moral, uz kritike kojima se zahteva da se odreknu bonusa radi troškova koje kompanija mora da isplati zbog nastalog skandala.

Folksvagen je nedavno objavio da je u prošloj godini ostvario ogroman gubitak od 1,58 milijardi eura, zbog izdvajanja 16,2 milijarde eura za pokrivanje potencijalnih troškova skandala. Kompanija je u 2014. godini ostvarila profit od 10,8 milijardi eura, a prošlogodišnji gubitak je prvi zabeleženi za VW još od 1993. godine.

Folksvagen, koji poseduje 12 brendova, od “audija” do “poršea”, “lamborginija”, “škode” i SEAT-a, zapao je u septembru prošle godine u najveću finansijsku i moralnu krizu do sada, jer je u javnosti obelodanjeno da je u 11 miliona svojih vozila širom sveta ugradio softver za manipulaciju vrednostima štetnih izduvnih gasova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор