Rekordan profit Dajmlera uvećava dividende

Nemačka automobilka kompanija „Dajmler“ saopštava da je u prošloj godini ostvarila rast neto profita od 24 procenta, dostigavši rekordni nivo od 10,9 milijardi eura.

Najbolji dosad zabeleženi rast ostvaren je zahvaljujući izuzetnoj prodaji „Mercedes-Benc“ SUV automobila i novog luksuznog sedana E-klase, prenosi agencija „Asošiejted pres“.

Prihodi Dajmlera porasli su u 2017. za 7 posto u odnosu na prethodnu godinu, i iznosili su ukupno 164,3 milijarde eura, zbog čega je menadžment predložio isplatu najveće dividende do sada u iznosu od 3,65 eura po akciji.

Nemački proizvođač vozila sa sedištem u Štutgartu dao je odmerenu prognozu zarade za 2018. godinu, navodeći da će dobit iz poslovanja biti „u okvirima iz prethodne godine“. U kompaniji kažu da će zarada biti opterećena „vrlo visokim“ rashodima za razvoj novih modela i tehnologija, poput automobila na struju.

Dajmler se, kao i druge kompanije u automobilskom sektoru, takođe priprema za tržišnu utakmicu u oblasti autonomnih vozila i prelaska na usluge prevoza, kao što su šerovanje automobila i naručivanje vožnje putem smartfon aplikacije, napominje američka novinska agencija.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор