Koliko zaista košta život u Nemačkoj?

Jutjub video prilog u kojem govori o troškovima života u Nemačkoj, Hrvat Ivan Lovrić iz Alensbaha je, kako kaže, namenio onima koji već žive u ovoj zemlji ili nameravaju da se u nju presele.

– Ciljeve postavite nisko kako se ne biste razočarali. Za sve je potrebno vreme, pa sebi postavite jedan manji cilj, a kada ga ispunite, postavite više ciljeve, pa ćete biti zadovoljni – poručuje Ivan, čiji ukupni porodični troškovi života u Nemačkoj iznose 2.323 eura mesečno, piše Fenix magazin.

Najveći trošak za Ivana i njegovu porodicu predstavlja stan sa dve spavaće sobe i dnevnim boravkom, koji mesečno plaća 715 eura. Inače, cene stanova u Nemačkoj se kreću od 450 do 1.500 eura i više, zavisno od lokacije i veličine.

Ivanov trošak za smeće je oko 14 eura mesečno ili 169 eura godišnje, a cena ove komunalne usluge, kaže, zavisi od broja članova porodice, količine smeća i udela bio smeća u ukupnoj količini, kao i od toga koliko se puta mesečno smeće odvozi. Zavisno od svega toga cene odvoženja smeća se kreću od 7 do 16 ili više eura mesečno.

Ivan kaže da struju mesečno plaća 56 eura i naglašava da se na električnoj energiji godišnje može uštedeti najviše novca. Na primer, zbog prelaska kod novog distributera struje Ivan je uspeo da uštedi više od 600 eura.

Internet i televizija se u Nemačkoj mesečno plaćaju od 15 do 50 i više eura, zavisno od paketa. Ivan TV plaća od 50 do 60 eura, ali je nedavno isključio opciju nemačke televizije, pa će uskoro plaćati samo 35 eura za brzi internet.

On i žena poseduju dva mobilna telefona za koja plaćaju 50 eura, uz neograničen internet u Nemačkoj i 1GB internet prometa u Evropi. Inače, trošak za mobilne telefone u Nemačkoj može ići od 10 pa sve do 150 eura.

Za osiguranje sebe, supruge i dece Ivan plaća 65 eura, čime su osigurani na 100.000 eura. Osiguranje za dva automobila godišnje ih košta 1.300 eura, oko 200 eura mesečno ih košta gorivo za put do posla i prevoz dece, 76 eura je godišnji poreza za oba automobila, a godišnji servis 90 eura za manji i 240 eura za veći automobil.

Škola je besplatna, vrtić mesečno košta 90 eura plus 40 do 60 eura za užinu, jer u nemačkim vrtićima obično nije uračunata hrana. Troškovi vrtića i jaslica mogu biti od 0 do 300 eura ili više.
Oko 400 eura Ivanova porodica potroši na hranu, ali, kako kaže, u Nemačkoj je moguće preživeti i sa 50 eura ili čak i manje. Kada je stigao u Nemačku Ivan nije imao mnogo novca, ali je čitav mesec preživeo samo sa 34 eura.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор