Mercedesu odobreno korišćenje novog nivoa autonomije

Nemačka vlada je odobrila kompaniji Mercedes korišćenje sistema autonomne vožnje nivoa 4, za koji nije potrebno prisustvo vozača, a koji je nemački proizvođač vozila razvio u saradnji sa tehnološkim gigantom Bošom.

Ovakav potez vlade omogućio je Mercedesu da ode na stepenicu više u korišćenju novih tehnologija, budući da je do sada najviši nivo autonomije u svakodnevnom saobraćaju mogao da koristi samo Audi A8.

Što se tiče upotrebe novog sistema, ona je zasad bila dopuštena u okviru autonomnog sistema parkiranja, te je ovo prvi slučaj u svetu da je službeno odobrena upotreba tako visokog stepena autonomije. Ipak, ovo će odobrenje za sada važiti samo u parkirnoj garaži Mercedesovog muzeja u Štutgartu, gde je novi sisem po prvi put i bio predstavljen pre dve godine.

Odobrenje nemačke regulatorne službe sada će omogućiti da usluga korišćenja autonomnih sistema u saobraćaju postane i javno dostupna, što je veliki korak u njenoj primeni. Naime, reč je o inovativnom sistemu koji potpuno autonomno parkira automobil, ali ga i sa parkinga dovodi do lokacije gde ga preuzima vlasnik, s tim da su za celu tu proceduru dovoljni samo pametni telefon i mobilna aplikacija za navođenje automobila.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор