Neki delovi Nemačke u riziku od siromaštva

Od svih nemačkih saveznih pokrajina, građani Bremena su najviše izloženi opasnosti pada u siromaštvo, a veliki rizik osiromašenja je izražen i na istoku zemlje.

“Na rubu siromaštva živi 22,7% žitelja grada – Savezne pokrajine Bremen, dok se najmanji procenat siromaštva beleži u najrazvijenijim pokrajinama Bavarskoj i Baden-Vitembergu – navodi se u saopštenjnu Savezne kancelarije za statistiku u Visbadenu, a prenosi portal news buzz.

Posle Bremena, najvćem riziku od pada u siromaštvo izloženi su žitelji istočnih saveznih pokrajina Meklenburg-Pomeranija i Saska-Anhalt, ali i prestonica Berlin, u kojoj 18,2 posto građana živi na rubu siromaštva.

Iako su se statistički pokazatelji približili kada su u pitanju razlike u standardu i ekonomskoj moći izmedu nekadašnje Zapadne i Istočne Nemačke, one su i danas još uvek primetne. Međutim, takođe je primećeno da je u nekim istočnim saveznim pokrajinama došlo do smanjenja opasnosti od siromaštva, dok je na zapadu došlo do povećanja, na primer u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija.

Posmatrano po socijalnim grupama, u riziku od siromaštva najviše su izloženi samohrani roditelji i na zapadu (40,4%) i na istoku zemlje (44,5%), kod kojih je registrovano povećanje opasnosti od pada u siromaštvo, što Savez sindikata Nemačke smatra skandaloznim, javlja Blic.

Inače, smatra se da na rubu siromaštva žive osobe kojima je na raspolaganju 60 procenata prosečnih primanja u posmatranoj regiji, što prosečno iznosi oko 1.000 eura mesečno.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор