Nemačka prva po suficitu tekućih plaćanja

Nemačka je i u 2017. godini imala najveći na svetu suficit tekućih plaćanja, drugu godinu za redom, saopšteno je iz minhenskog ekonomskog instituta „Ifo“.

Suficit tekućih plaćanja, kao najšire merilo spoljne trgovine u koje su uključeni ne samo trgovina robom i uslugama, već i tokovi kapitala i strana pomoć, dostigao je u Nemačkoj u prošloj godini nivo od 287 milijardi dolara.

Na drugom mestu po visini suficita tekućih plaćanja u prošloj godini, našao se Japan sa iznosom od 203 milijarde dolara, javlja institut Ifo, a prenosi agencija „Rojters“. Britanska novinska agencija, međutim, ocenjuje da će rekordan nemački suficit verovatno opet privući nove kritike.

Naime, dobra vest za Nemačku stiže nakon dvogodišnjeg apela Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Evropske komisije (EK) na Berlin da poveća domaću tražnju i uvoz, kako bi se smanjila globalna ekonomska neravnoteža i podstakao rast, uključujući tu i rast eurozone.

Nemačku je u više navrata kritikovao i američki predsednik Donald Tramp koji je vladu te zemlje optužio da ne čini dovoljno kako bi smanjila suficit u trgovini sa SAD.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор