Srpsko helikoptersko naoružanje u ponudi Erbasa

Kompanija Erbas je izrazila želju da na najvećem vazduhoplovnom sajmu u Buržeu ove godine predstavi i svoj helikopter H145M opremljen nevođenim naoružanjem srpske proizvodnje.

Po rečima Nenada Miloradovića iz Ministarstva odbrane, koji se trenutno nalazi na Sajmu naoružanja i vojne opreme IDEX 2019. u Abu Dabiju, ukoliko se nakon uspešne kvalifikacije srpske verzije H-Force 1 kompleta helikopterskog naoružanja sve pokaže kako treba, Erbas bi ga uključio u svoj portfolio za treće mušterije, što bi značilo da bi srpski mitraljez 12,7 mm i nevođene rakete 80 mm mogle postati interesantna loukost opcija za mnoge zemlje.

– Razgovarali smo već sa drugim ministarstvima odbrane u regionu, budući da se H145M pokazao kao popularan helikopter. Za naše naoružanje tržište postoji. Erbasu su se svidela naša rešenja za elektronske komponente, koje smo razvili u VTI-ju. Nakon uspešne kvalifikacije koju ćemo obaviti ove godine Erbas može izaći na tržište sa srpskim paketom – izjavio je Miloradović.

Kada je reč o ruskom borbenom helikopteru Mi-35, Miloradović kaže da se helikopteri za Srbiju trenutno sklapaju, kao i da je u planu da se i ruski helikopteri Mi-17 naoružaju integrisanim vođenim sredstvima razvijenim u Srbiji, prenosi Tangosix.

– Sada pored VTI-a imamo i privatne kompanije u ovoj oblasti, pa smo u mogućnosti da na Mi-17 integrišemo srpsko vođeno oružje. O tome smo sa ruskom stranom razgovarali nakon posete predsednika Putina Beogradu. Govorimo o raketama Pauk, Munja i 2T5 – rekao je Miloradović i dodao da se uskoro očekuje početak obuke naših pilota za Mi-35.

Za domaći projekat Orao 2.0, Miloradović kaže da će se on odvijati u dve faze i da sve ide po planu. Kako objašnjava, testiranje integracije vođenih raketa je trenutno u toku, dok će druga komplikovanija faza potpune modernizacije postojećih i nadogradnja pojedinih sistema biti rađena u saradnji sa inostranim partnerom.

Na jednom od najvećih svetskih sajmova naoružanja u Abu Dabiju, srpska kompanija Jugoimport SDPR na prostoru od oko 1.000 kvadrata prikazuje čitavu odbrambenu industriju naše zemlje, od bespilotnih letelica i helikoptera, preko oklopnih vozila, do takozvane pametne municije, a svoju svetsku premijeru tu su imali Bespilotna letelica „Aleks“ i prva srpska leteća bomba sa GPS navođenjem PGB-128.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор