Ako svi plaćamo porez, treba i Crkva!

U saopštenju Lige Socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kaže se da je „krajnje nepravedno da građani imaju obavezu i rok za plaćanje poreza na imovinu, a Crkva i dalje javno odbija da plati taj porez“.

Ovim povodom, funkcioner te stranke Bojan Kostreš je pozvao Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo finansija da tokom najavljenog popisa nepokretnosti u 40 lokalnih samouprava u Srbiji, sa ciljem da se utvrdi ko ne plaća porez, obavezno imaju u vidu i imovinu Crkve, prenosi agencija „Beta“.

On je istakao da je više nego nepravedno da se građanima obračunava kamata ukoliko kasne u plaćanju poreza za stan ili kuću u kojoj žive, dok sa druge strane Crkva javno odbija da plati porez na brojne svoje objekte, oranice i šume sa kojima raspolaže.

Kostreš je u saopštenju postavio pitanje ministarstvima „da li će se i crkvi obračunati i naplatiti zatezna kamata na sve što duguje do sada, budući da takav aršin važi za građane, od čijeg poreza se još i izdvajaju sredstva za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje sveštenika i verskih službenika“.

U saopštenju se navodi da Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi LSV posebno skreće pažnju na to da Crkva nije u sistemu PDV-a, iako prema navodima pojedinih medija prihoduje više od sto miliona eura na godišnjem nivou.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор