Palić spreman za sanaciju jezera i gradnju akvaparka

Sa nemačkom razvojnom bankom KfW, u Subotici je prošle sedmice potpisan ugovor o donaciji 6,5 miliona eura za zaštitu biodiverziteta jezera Palić i Ludaš, što će za popularnu turističku destinaciju značiti obnovu jezera i infrastrukture, kao i izgradnju novih zabavnih sadržaja.

Zbog zagađivanja vode Palićko jezero je već dugo godina zatvoreno za kupače, a prema najavama gradskih čelnika, sa rešavanjem ovog problema trebalo bi da se počne već u februaru naredne godine.

– Za izgradnju kanalizacione mreže naselja Palić i njenog povezivanje sa prečistačem namenjeno je 67 posto sredstava, 23,8 posto za ozelenjavanje i izgradnju biciklističke staze oko jezera Palić i Ludaš, 6,2 posto za unapređenje prečistača otpadnih voda, a 3 posto za biomanipulaciju, odnosno za izlov alohtonih vrsta ribe – najavio je gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, a prenosi “RTS”.

Na Paliću je u ovoj godini završena rekonstrukcija Letnje pozornice i termalnog bazena koji je tokom leta otvoren za kupače. Preduzeće “Park Palić” trenutno traži projektanta koji bi izradio dokumentaciju za proširenje sadržaja uz termalni bazen, a u planu je gradnja novog banjsko-zabavnog kompleksa sa otvorenim i zatvorenim akvaparkom, velnes i spa centrom saunama, turskim kupatilima, raznim vodenim atrakcijama i ugostiteljskim sadržajima.

Novi turistički kompleks prostiraće se na oko 4,44 hektara površine i imaće dnevni kapacitet za minimum 2.500 gostiju. Ponude se dostavljaju preduzeću Park Palić do 15. decembra, a rok za realizaciju je do 90 dana od dana zaključenja ugovora, navodi se u konkursnoj dokumentaciji. Prema ranijim procenama stručnjaka, Palićko jezero bi moglo ponovo da bude bezbedno za kupanje na leto 2020 godine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор