Srbiji od Nemačke u ovoj godini 40 mil. €

nemacka i srpska zastava

Nemačka vlada je u 2017. izdvojila za Srbiju 40 miliona eura bespovratne pomoći, saopšteno je nakon potpisivanja Zapisnika o međuvladinim pregovorima o razvojnoj sardnji između dve zemlje.

Po rečima srpske ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović, Nemačka je najveći bilateralni donator Srbije u poslednjih petnaest godina sa 1,7 milijardi eura bespovratne pomoći. Ona je objasnila da se Srbija ovoga puta nije odlučila za uzimanje kredita zbog svoje monetarne i fiskalne politike, prenosi agencija „Tanjug“.

– Svi projekti regionalnog i lokalnog razvoja podržani od nemačke vlade, kao što su uvođenje energetske efikasnosti u školama, bolnicama i javnim zgradama, širenje kanalizacionih mreža, postrojenja za preradu otpadnih voda, podrška malim i srednjim preduzećima, podizanje konkurentnosti, inicijative za zapošljavanje mladih, sve su to vrlo konkretne stvari koje bi građani trebalo da osete u procesu evropskih integracija – rekla je ministarka.

Nemački ambsador u Srbiji Aksel Ditman je ovom prilikom izjavio da će Nemačka i dalje biti pouzdan i fer partner Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.

– Srbija i Nemačka imaju tesnu i blisku saradnju i veoma me raduje današnje potpisivanje Zapisnika o bilateralnoj saradnji. Ovih 40 miliona eura će biti iskorišćeni za finansiranje projekata za pružanje podrške u svim relevatnim oblastima gde se sprovode reforme. Ti projekti su od centralnog značaja za reformu državne uprave i pomoć početnicima u preduzetništvu – rekao je Ditman.

Načelnik Odseka za jugoistčnu Evropu u Ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke Dirk Šatšnajder je precizirao da će 17 miliona eura biti izdvojeno za projekte održivog ekonomskog razvoja, 14 milona za vladavinu prava, a 6 miliona eura za oblast zaštite živtne sredine.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор