GIZ obezbedio 48 reciklažnih kontejnera za Belu Crkvu

Šef GIZ tima u Srbiji Klaus Šmit, predsednik opštine Bela Crkva Darko Bogosavljević i v.d. direktora JKP „Belocrkvanski komunalac“ Milica Vitomirov potpisali su ugovor o donaciji 10.000 eura za nabavku 48 kontejnera za 16 reciklažnih ostrva.

Na projektu „Impact“ koji se tiče upravljanja otpadom i otpadnim vodama, nemačka Organizacija za međunarodnu tehničku saradnju (GIZ) i belocrkvanska lokalna samouprava sarađuju od 2012. godine, organizujući različite aktivnosti na edukaciji stanovništva.

– Reciklažna ostrva mnogo će značiti stanovnicima opštine, kako na planu podizanja svesti o očuvanju životne sredine i recikliranju, tako i u toku turističke sezone – izjavio je Bogosavljević, a prenosi novosadski „Dnevnik“.

Po rečima Klausa Šmita, uvođenje modernog upravljanja otpadom zahteva rad od nekoliko godina, a u ovom regionu zahteva i različite oblike međuopštinske saradnje. Reciklažna ostrva će u Beloj Crkvi biti mesta za sakupljanje sekundarnih sirovina, a njihovom prodajom na tržištu prikupljaće se sredstva za neke druge projekte.

– Imam utisak da su posebno mladi zainteresovani za recikliranje. Građani imaju osećaj vlasništva nad takvim projektom i doprinosiće njegovom širenju. Nemačka strana će se truditi da prati i unapredi projekat, čak smo spremni da obezbedimo i male investicije za kompostiranje ili proizvodnju biogasa, ali tu govorimo o nekoj daljoj budućnosti – istakao je Šmit.

Planirano je da se tri reciklažna ostrva postave na obale Gradskog jezera, uz već postojeće kontejnere za komunalni otpad i PET ambalažu. Za obale ostalih jezera koristiće se kontejneri iz škola koje ih tokom letnjeg raspusta ne koriste.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор