Izum novosadskih naučnika štiti fasade i spomenike

Pošavši od ideje zaštite kulturnog nasleđa, novosadski naučni tim je razvio inovativni materijal Heromat koji spomenike i fasade zgrada štiti od prljavštine, smoga i drugih zagađivača.

Heromat štiti od sunca i sprečava da boja izbledi, ali i omogućava da se nečistoća spira. Ovu korisnu suspenziju razvio je tim naučnika na Katedri za inženjerstvo materijala Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, prenosi „eKapija“.

Heromat ima veliki potencijal za komercijalizaciju, pa se njegov izlazak na šire tržište očekuje već početkom naredne godine. Ovom samočistivom prevlakom nedavno su premazani i zaštićeni murali na Grbavici, zahvaljujući čemu će njihove boje još dugo godina ostati sveže i jarke, bez ikakvog pranja i čišćenja.

– Heromat je fotokatalitički aktivna vodena suspenzija sa veoma malim udelom čvrste materije. Materijal radi na principu samočišćenja, odnosno koristi sunčevu energiju za razgradnju nečistoća organskog porekla. Nakon njegovog nanošenja površine postaju hidrofilne, tako da se kada padne kiša, razgrađene organske nečistoće, zajedno sa prisutnim neorganskim, jednostavno spiraju – objašnjava profesorka Jonaua Ranogajec.

Na ovom proizvodu radio je multidisciplinarni tim Katedre za inženjerstvo materijala Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, koji već dugo godina sarađuje sa keramičkom i cementnom industrijom, a poseduje iskustvo na nacionalnim i međunarodnim poslovima. Realizacija nove suspenzije ostvarena je u okviru projekta „Razvoja i primene multifunkcionalnih materijala u kulturnom nasleđu“ koji je okupio 10 partnera iz Italije, Velike Britanije, Rusije, Slovenije i Srbije, a finansirala ga je Evropska komisija (EK) u okviru programa podrške nauci FP7.

– Heromat je nastao kao odgovor na rastuće potrebe moderne konzervacije i restauracije za novim multifunkcionalnim materijalima za čišćenje i zaštitu. Naš tim je imao tu odgovornost da rukovodi projektom, kao i da radi na razvoju materijala, testiranju primene u laboratoriji i u realnim uslovima, kao i da vrši promociju i monitoring – pojašnjava Ranogajecova.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор