Nova Henkel rešenja za 3D štampu

Preko Sektora “Adhezivi Tehnologije”, kompanija “Henkel” nastoji da razvije nove materijale jedinstvenih karakteristika, od kojih se 3D štampom proizvode delovi za izradu prototipova za proveru prikladnosti i funkcija, a u nekim slučajevima takve strukture deo su i konačnog proizvoda.

Aditivna proizvodnja uz pomoć 3D štampe sve više se koristi za inovativni dizajn i brže plasiranje proizvoda na tržište u gotovo svim industrijama, a Henkel je poznati svetski proizvođač materijala poput akrila, silikona, epoksida i poliuretanskih lepkova izuzetnih radnih osobina, koji se upotrebljavaju u kritičnim situacijama, za izradu medicinskih i elektronskih uređaja i transportnih vozila.

“Za stereolitografsku štampu digitalno obrađenim svetlosnim signalom (SLA/DLP) Henkel namerava da ponudi nove smole koje se stvrdnjavaju na svetlu, a prvi od takvih novih materijala će biti pušteni u komercijalnu upotrebu tokom ove godine”, navodi se u saopštenju nemačke kompanije, prenosi „eKapija“.

Henkelovi topljivi lepkovi osnova su za razvoj materijala vrhunskih karakteristika, koji se koriste u sklopovima filtera i medicinskih uređaja, ali i za zaštitu elektronskih sklopova. Ovi materijali već se upotrebljavaju za 3D štampanje nameštaja i elemenata za zgrade, a dalji razvoj na tom polju usmeren je na proizvodnju novih filamenata i praškova za štampače koji rade na principu selektivnog laserskog sinterovanja (SLS) i modeliranja nanošenjem rastopljenog materijala (FDM).

– Zahvaljujući širokom asortimanu materijala i opsežnoj bazi kupaca u raznim industrijama, Henkel ima pristup i sposobnost da omogući 3D štamparska rešenja za celi niz funkcionalnih namena. Čvrsto verujemo u budućnost aditivne proizvodnje i očekujemo da će njen puni potencijal biti iskorišćen kada korisnici otkriju njene široke namene i kada se usmerimo na prave materijale, uz odgovarajući softver i postupke štampanja – objašnjava Majk Oloski, globalni direktor Henkelovog Odseka za inovacije i razvoj.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор