Leteći automobil na frankfurtskom salonu

Na ovogodišnjem auto-salonu u Frankfurtu, na štandu kompanije „AeroMobil“, izložen je najnoviji model letećeg vozila, odnosno aviona koji može da se kreće i po drumu. Najnovija verzija 4.0 ovog visokotehnološkog luksuznog vozila konstruisana je tako da u sebi spoji ono najbolje iz automobilske industrije i aeronautike.

Karoserija letećeg automobila je izrađena od kompozitnih materijala, dizajn je inspirisan sportskim automobilima, a po putu se kreće pomoću prednjeg električnog pogona. Kompanija tvrdi da autonomija u vožnji sa punim baterijama iznosi oko 700 km, što je znatno više od današnjih elektromobila, dok mu je maksimalna brzina na putu 160 km/h. U “kopnenom” modu kretanja, krila vozila su sklopljena i postavljena paralelno sa uzdužnom osom.

Ovaj automobil se za tri minuta može spremiti za let. Tada ga pokreće četvorocilindarski 2.0 litarski “bokser” turbo motor od 300 ks, koji snagu prenosi na propeler postavljen pozadi. Sa punim rezervoarom letilica može da preleti oko 750 km. Vozilo je opremljeno vazdušnim jastucima, ali i padobranom, u slučaju da dođe do incidenta, prenosi „B92“.

U kompaniji AeroMobil kažu da bi proizvodnja letećeg automobila trebalo da počne tokom 2018. i da su spremni za narudžbine potencijalnih kupaca. Cena nije saopštena, ali se nezvanično procenjuje da bi trebalo da iznosi oko 1,25 miliona eura.

Međunarodni salon automobila, koji se u septembru svake neparne godine održava u nemačkoj poslovnoj prestonici, tradicionalno okuplja najveća svetska imena iz sveta auto-industrije, mada se na ovogodišnjem događaju nije pojavilo nekoliko važnih brendova, kao što su „Peugeot“, „DS“, „Infiniti“, „Jeep“, „FIAT“, „Alfa Romeo“, „Mitsubishi“, „Volvo“ i „Nissan“.

Otvarajući danas frankfurtski sajam automobila, nemačka kancelarka Angela Merkel je pozvala nemačku auto-industriju da popravi svoje ponašanje radi sopstvenih radnika i celokupne ekonomije.

– Dosta poverenja je uništeno. Zbog toga automobilska industrija mora da uradi sve kako bi povratila poverenje, što je u njenom interesu i u interesu zaposlenih i nemačke industrije – poručila je Merkelova, a prenosi agencija „Rojters“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор