Usvojen rebalans budžeta Srbije za 2014.

made-in-germany-rs-notar

Skupština Srbije je juče usvojila rebalans budžeta i prateće zakone kojima se predviđa smanjenje plata u javnom sektoru i penzija većih od 25.000 dinara, a ova mera stupiće na snagu 1. novembra, prenose srpski mediji.

Smanjenje plata preko 25.000 dinara važiće za sve zaposlene u javnom sektoru, uključujući direktne i indirektne korisnike budžetskih sredstava i javnih preduzeća. Smanjenje penzija će biti raspoređeno po rastućoj graničnoj stopi, tako da će veći teret podneti oni sa visokim penzijama, dok 61 posto penzionera ni neće biti obuhvaćeno ovom merom. Manje od 10 posto smanjenja imaće 1.510.000 penzionera, ili oni koji primaju manje od 40.000 dinara. Penzionerima sa mesečnim primanjima iznad 40.000 dinara, penzije će biti smanjene za više od deset posto.

Usvojenim Zakonom o izmenama i dopunama zakona o budžetu za 2014. godinu biće povećan manjak u budžetu za 42 milijarde dinara, na 224,7 milijardi dinara, što je 4,64 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Budžetski rashodi povećani su sa 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde, a prihodi smanjeni sa 930 milijardi, na 897 milijardi dinara. Ukupni prihodi budžeta Srbije za 2014. smanjeni su za 32,7 milijardi dinara ili 3,5 procenata, pri čemu su poreski prihodi smanjeni za 43 milijarde dinara ili za 5,4 posto, a neporeski povećani za osam milijardi ili za 6,5 posto.

Posmatrano pojedinačno, na strani poreskih prihoda najveći pad beleže porez na dodatu vrednost (PDV) za 32 milijarde i akcize za 16,4 milijarde dinara, dok su povećani prihodi od poreza na dobit preduzeća i carina. Na manji priliv u budžet uticaće i što Narodna banka Srbije (NBS) ove godine neće uplatiti dobiti, zbog slabog finasijskog rezulata i manjka u državnoj kasi, koji je za 43,6 milijardi dinara veći od planiranog. Na osnovu dividendi za akcije u vlasništvu Srbije Naftna industrija Srbije (NIS) uplatiće u budžet 3,6 milijardi dinara.

Prihodi po osnovu donacija povećani su sa 2,3 na 7,5 milijardi dinara, na osnovu prikupljene pomoći za poplavljena područja. Ukupne garancije iznose 66,3 milijarde dinara, odnosno 200 miliona dolara i 400 miliona eura, a odobreni projekti i programski zajmovi iznosiće 615,6 milijardi dinara.

Predlogom rebalansa budžeta u okviru tekućih rashoda predviđeno je da se za plate zaposlenih u javnom sektoru izdvoji 200,9 milijardi dinara, što je za 6,9 milijardi dinara manje nego u prethodnom budžetu. Ukupne subvencije povećane su za 15,8 posto, na 93,7 milijardi dinara, a najveći rast je zabeležen kod subvencija za privredu, koje će biti veće za 9,7 milijardi dinara. Subvencije namenjne poljoprivredi iznosiće 34,2 milijarde dinara, dok će ista davanja ostati za puteve i železnice, 7,7 milijardi dinara i 13,2 milijarde dinara. Transferi ostalim nivoima vlasti rebalansom su povećani sa 71,9 na 74,1 milijardu dinara.

Rebalanas budžeta urađen je na osnovu procene da će Srbija u 2014. godini imati pad BDP-a od jedan posto, dok je prethodna procena bila rast od jedan posto. Kako je obrazloženo, na rast deficita uticao je pad BDP-a kao posledica poplava koje su uticale na smanjenje proizvodnje struje i uglja, uz niži nivo budžetskih prihoda.

Uz rebalans budžeta usvojene su i Odluka o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) za 2014. godinu, Odluka o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2014. (RFZO) i Odluka o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), a usvojena je i Odluka o izmenama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2014 godinu.

Skupština je usvojila i Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, zatim Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kao i Izmene Zakona o Centralnom registru obavezog socijalnog osiguranja.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор