Akcionari „Šade“ zahtevaju strateško partnerstvo

Nakon pritiska najvećih akcionara nemačke farmaceutske korporacije „Stada“ da se razmotre mogućnosti uspostavljanja strateškog partnerstva, kompanija se našla u središtu bitke dva konzorcijuma.

Za preuzimanje nemačkog generičkog farmaceuta veliko interesovanje iskazali su konzorcijumi „Adventa i Permire“ i „Baina i Cinvena“, a kineska kompanija „Shanghai Fosun Pharmaceutical“ takođe planira da uruči svoju ponudu.

Kineska Fosun Pharma održala je preliminarne razgovore oko zajedničkog preuzimanja sa nekolicinom fondova, uključujući tu i „CVC“, ali bi mogla da odluči da i sama nastupi, a da tek kasnije pridruži finansijskog investitora, javlja „Wisebroker“.

Po oceni analitičara, partnerstvo fondova sa farmaceutima ima smisla, s obzirom na to da igrači iz branše obično mogu da ostvare značajne uštede prilikom akvizicija, što potom fondovima daje prednost u eventualnom cenovnom ratu za preuzimanje kompanija.

Oni napominju da bi u slučaju Štade fondovi mogli ponuditi do 60 eura po akciji, dok će verovatno konačne ponude biti oko aktuelnog nivoa od 58 eura po akciji, čime se vrednost kompanije kotira na nivou od oko 3,6 milijardi eura.

Očekuje se da će konačne ponude za izbor strateškog partnera Štade biti poznate pre Uskrsa.

Inače, nemačka Štada je vlasnik i vodeće srpske farmaceutske kompanije „Hemofarm“ iz Vršca.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор