Javni beležnici u 31 gradu u Srbiji

made-in-germany-rs-notar

Kancelarije javnih beležnika počele su od septembra sa radom u 31 gradu u Srbiji. Njihove adrese objavljene su na sajtu Ministarstva pravde.

Od prvog septembra građani Srbije mogu da se obrate notarima radi overe ugovora, sastavljanja isprava, vanparničnih sporova, ostavinskih postupaka, prilikom prodaje stanova, sastavljanja ugovora o hipoteci i drugih pravnih poslova. Pravilnikom je predviđeno da u Srbiji radi ukupno 371 javni beležnik, a svaka opština u obavezi je da ima najmanje jednog javnog beležnika, i to na svakih 25.000 stanovnika po jedan.

Za sat vremena po otvaranja kancelarija u Beogradu, samo je na opštini Vračar 20 građana došlo da potraži pravne usluge, a najviše njih overilo je punomoćje, prenosi „Kurir“.

– Od jutros smo imali baš veliki broj stranaka. Prva stranka je overila punomoćje, a za njom su bili građani koji su zaključivali javnobeležnički zapis za sastavljanje predugovora o prodaji nepokretnosti. Svima koji su došli zakazali smo termine, tako da smo sad već popunjeni za ovu nedelju – priča Javni beležnik sa Vračara Natalija Adžić.

Javni beležnik je pravnik koji obavlja službu od javnog poverenja i na osnovu javnih ovlašćenja prihvata od stranaka izjavu volje, daje joj potrebnu pismenu pravnu formu i o tome izdaje odgovarajuće isprave koje imaju karakter javne isprave.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор