„Zakon o predžetvenom finansiranju“

made-in-germany-rs-zakon-cekic

Od 1. juna u Srbiji je na snazi novi Zakon o finansiranju i obezbeđivanju finansiranja poljoprivredne proizvodnje, popularno nazvan „Zakon o predžetvenom finansiranju“.

– Ovaj Zakon usvojen je pre pet meseci na inicijativu Ministarstva poljoprivrede. Želeli smo da kroz ovaj zakon pružimo priliku poljoprivrednicima da na jednostavniji i povoljniji način dođu do kreditnih sredstava koja će uložiti u svoju poljoprivrednu proizvodnju. Zalog za te kredite neće biti nekretnine, kao što je to bio slučaj u ranijim periodima, već je ostavljena mogućnost da zalog bude budući poljoprivredni proizvod – objasnila je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je istakla da novi Zakon predstavlja jedan od načina pomoći poljoprivrednicima, jer je kod nas prisutan hroničan nedostatak sredstava koja se ulažu u poljoprivrednu proizvodnju.

– Od usvajanja Zakona u Ministarstvu smo radili na pripremi pratećih dokumenata, pre svega pravilnika za implementaciju novog zakona, a radili smo i na uspostavljanju Registra ugovora o finansiranju poljoprivredne proizvodnje – rekla je ministarka i dodala da je od 1. juna ministarstvo krenulo u široku akciju promocije Zakona i edukacije svih zainteresovanih.

Prema njenim rečima, veliku tehnnhičku pomoć i podršku u pripremi Zakona o finansiranju i obezbeđivanju finansiranja poljoprivredne proizvodnje, kao i u uspostavljanju sistema predžetvenog finansiranja, ministarstvo je imalo od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i organizacije za hranu i poljoprivredu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор