Zalaganje pokretnosti umesto hipoteke

made-in-germany-rs-bank

Hipoteke i žiranti nisu jedini način da se u Srbiji obezbedi kredit, jer pri Agenciji za privredne registre (APR) već skoro deset godina radi Registar založnih prava. Potraživanja privrede, ali i poreznika mogu se obezbediti iz kredita stavljanjem pokretne imovine veće vrednosti u zalog.

Po pisanju novosadskog „Dnevnika“, u Srbiji je ovakva vrsta obezbeđenja data za potraživanja koja ukupno iznose 46 milijardi eura. Poverioci su na ovaj način obezbeđeni, a na dužnicima je da redovno ispunjavaju svoje obaveze. Međutim, u ovakvom odnosu postoji i veliki rizik koji vreba eventualne kupce predmeta na koji je zaloga stavljena. Pokretnosti ostaju kod građana koji bi trebalo da ispune ili ispunjavaju određenu obavezu, pa ukoliko neko od njih odluči da proda založeni predmet, a pri tom to ne kaže novom vlasniku, može doći do problema. U situaciji da zalogodavac prestane sa izmirivanjem svoga duga, pa dođe do aktiviranja zaloge, kupac takvog predmeta ne može da se pozove na to da „nije bio obavešten“. Zbog toga pre kupovine treba na vreme proveriti u Registru zaloga, ali i u Sudskom registru, da li su vozila, mašine ili bilo koji drugi predmeti, opterećeni zalogom.

Novac za investicije

U Registru zaloga objašnjavaju da se kod nas zaloga često koristi za obezbeđenje kredita za početnike u nekom poslu. S obzirom da država periodično omogućava građanima da pokrenu sopstveni biznis uz povoljne zajmove, umesto hipoteke, sve se više se koristi zaloga. Samo je u toku prošle godine u Registar upisano 16.602 založna prava kao obezbeđenje za sumu od 15,5 miliona eura.

„Od igle do lokomotive“

Kao predmeti zaloge najčešće se upisuju vozila, čak 47%, od čega su 15% putnički automobili. Mašine i oprema zastupljeni su sa 24%, a žive životinje sa 5% učešća. Drugi predmeti ili imovinska prava čine 15% registrovanih zaloga, a u ovoj skupini nalaze se vlasnički udeli u privrednim društvima, potraživanja iz kupoprodajnih ugovora ili onih o zakupu, depozitu… Zaloge su stavljene i na vredne umetničke predmete nakit, skupocene satove, potom i na garderobu veće vrednosti ili predmete kao što su klaviri, vredan nameštaj i oružje. U zalog se daju čak i prehrambeni proizvodi kao što su pivarski slad ili poljoprivredni usevi, pa i kozmetički i medicinski preparati i aparati za igre na sreću.

U Registru skreću pažnju da je kod nas najviše zaloga nastalih iz raznih ugovornih obaveza čak 93%, slede sa šest procenata zaloge koje su nastale kao posledica poreskog postupka, a svega jedan procenat čine sudske zaloge vezane za izvršni postupak.

Provera pre kupovine!

Čak i kada nemaju razlog za sumnju da je predmet među založenima, građanima je najbolje da pre nego što daju novac i kući odnesu klavir, automobil ili nešto drugo, prvo provere na sajtu APR da li je predmet upisan u Registar zaloga. Ako je zalogodavac pravno lice, pretraga se obavlja prema poslovnom imenu ili matičnom broju privrednog subjekta, a ako je u pitanju fizičko lice, mora se znati njegov matični broj (JMBG). Postoji mogućnost da se proveri i sam predmet, ali tada o njemu treba imati više podataka. Za vozila i mašine treba znati marku i serijski broj, tip, model i broj šasije. Ako je predmet zaloge udeo u preduzeću, kriterijum je matični broj, a za životinje treba uneti vrstu.

Svakako je bolje sve proveriti na vreme da se posle ne bi vraćala zaloga i plaćao tuđi dug. Pored toga, nije zgoreg posetiti i Registar sudskih zabrana, jer su tu upisane sve privremene mere koje zabranjuju otuđenja i opterećenja pokretnih stvari ali i nepokretnosti. U pomenuti registar upisuju se podaci o privremenim merama donetim pre, tokom i po okončanju sudskog postupka.

Pomoć poljoprivredi

Od 1. juna ove godine pri APR-u bi trebalo da počne da radi Registar poljoprivrednih ugovora, na osnovu važećeg Zakona o finansiranju i obezbeđenju finansiranja poljoprivredne proizvodnje. Ovim propisom obezbediće se stabilno finansiranje poljoprivredne proizvodnje u kontinuitetu, zbog čega će biti omogućen upis zaloge nad poljoprivrednim proizvodima koji će tek stići za berbu i žetvu, što će poljoprivrednicima omogućiti da dobiju kratkoročne kredite.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор