Gašenje nemačkih termoelektrana ugrožava radna mesta

made-in-germany-rwe-logo

Kompanija „RWE“, drugi po veličini snabdevač strujom u Nemačkoj, saopštila je da bi predložena zakonska rešenja o smanjenju emisije ugljendioksida ugrozila u termoelektranama najmanje 30.000 radnih mesta.

Od kako je 2011. godine vlada u Berlinu pokrenula kampanju energetskog zaokreta kojim se predviđa gašenje velikih zagađivača vazduha kao što su termoelektrane na ugalj, kompanija „RWE“ se nalazi u veoma teškoj situaciji.

Predlogom nemačkog Ministarstva ekonomije i energetike, predstavljenim tokom prošle nedelje, predviđeno je smanjenje emisije ugljen dioksida za 22 miliona tona do 2020. godine, koji se inače, u najvećem obimu ispušta iz elektrana na ugalj, izveštava list „Mond“, a prenosi agencija „Tanjug“.

Ovaj predlog Ministarstva zabrinuo je kompaniju „RWE“, jer se 40 posto ukupne struje u Nemačkoj proizvodi upravo u termoelektranama na ugalj. S obzirom da energetske kompanije kao što je „RWE“ uglavnom upravljaju elektranama na nuklearnu energiju, ugalj i prirodni gas, gašenje termoelektrana dovelo bi u još težu situaciju „RWE“ koja se već nalazi u dramatičnom finasijskom stanju, što bi dovelo do otpuštanja najmanje 30.000 zaposlenih.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор