Nemačka „ASB“ obnovila 164 i izgradila 22 srpske kuće

made-in-germany-rs-asb-log

Za porodice u Srbiji koje su pretrpele štetu u majskim poplavama, nemačka organizacija „Arbeiter-Samariter-Bund“ (ASB) uspešno je obnovila 164 i izgradila 22 nove kuće.

U saopštenju ove organizacije navodi se da su u ovom projektu, vrednom 3 miliona eura, učestvovali i „Housing centar“, Inicijativa za razvoj i saradnju i Fondacija „Ana i Vlade Divac“.

Inače, projekat se sprovodi u devet srpskih opština, finansiran je u okviru programa pomoći Evropske unije (EU) ukupne vrednosti 30 miliona eura, sa ciljem pružanja podrške u uspostavljanju normalnih životnih uslova za porodice pogođene prošlogodišnjim poplavama.

Do sada je završena izgradnja novih kuća za 22 porodice, gradnja još 16 objekata i dalje traje, a kraj svih radova očekuje se najkasnije u aprilu. Svaka sanirana ili nova kuća potpuno je opremljena novim nameštajem, ali i belom tehnikom, dodaje se u saopštenju.

Pored obnove i izgradnje novih kuća, projekat je usmeren i na podršku malim i mikro preduzećima, kao i poljoprivrednim gazdinstvima koja su takođe stradala u poplavama. Dodelom ekonomskih grantova u vidu opreme, alata, sadnog materijala, plastenika, protivgradne zaštite i građevinskog materijala, obezbeđeno je da oko 200 porodičnih biznisa i domaćinstava uspešno obnovi svoju proizvodnju ili nastavi nesmetano sa radom.

Projekat „Obnova kuća i ekonomska revitalizacija za najugroženije porodice pogođene poplavama u Srbiji“ realizuje organizacija „ASB“ sa partnerima u Bajinoj Bašti, Valjevu, Loznici, Ljuboviji, Malom Zvorniku, Osečini, Šapcu, Šidu i Ljigu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор