Raste izvoz srpske tekstilne, kožarske i obućarske industrije

made-in-germany-rs-akcije-grafika

U poslednje dve godine, tekstilna, kožarska i obućarska industrija u Srbiji ostvaruje izvozni rast, dostižući nivo izvoza veći od milijardu dolara.

Na otvaranju mini tržnog centra tekstilnih radnji, pod imenom „Fashion of Novi Pazar“, u okviru veleprodajnog „Belmax centra“ u Beogradu, ministar trgovine Rasim Ljajić je poručio „da bi mali proizvođači bili konkurentni i imali šansu za izvoz na svetska tržišta, neophodno je njihovo udruživanje i zajednički nastup“.

U centru „Fashion of Novi Pazar“ svoja predstavništva je otvorilo oko 20 tekstilnih preduzetnika iz ovog dela Srbije, inače članova udruženja za razvoj privatnog preduzetništva „Progres“, koje okuplja oko 190 tekstilnih preduzeća, prenosi agencija „Beta“.

Ocenjujući potez novopazarskih tekstilaca, ministar Ljajić je rekao da se radi o dobrom modelu udruživanja malih privrednika, čime se povećava konkurentnost za izvoz na svetska tržišta.

– Ovo je jedini način da se opstane na gobalnom tržištu i način da se izdrži žestoka konkurencija koja danas postoji, posebno u oblasti tekstilne industrije. Nadamo se da će ovaj oblik udruživanja postati model i za druge privrednike, jer ekonomija Srbije ne može da se oporavi bez povećanja proizvodnje i izvoza. Svestan sam da moramo još više da podržimo male proizvođače, a ovo je najbolji način, jer udruženi možemo ne samo da opstanemo, nego i da napredujemo – naglasio je Ljajić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор