Skupština usvojila leks specijalis za kredite u švajcarcima

Nakon nekoliko dana rasprave, Skupština Srbije je 25. aprila usvojila Zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, koji će zaduženima u toj valuti omogućiti da reše dugogodišnji akutni problem.

Novim Zakonom je predviđeno da se preostali deo duga u švajcarcima konvertuje u eure, a da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 posto, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija, prenose mediji u Srbiji.

Obrazlažući pred poslanicima predlog Zakona, ministar finansija Siniša Mali je podsetio da će leks specijalisom biti rešen problem 15.785 srpskih građana koji imaju kredite u švajcarskoj valuti.

– Konačno smo uspeli da dođemo do uzajamno prihvatljivog rešenja i kada je reč o zaduženima i bankama i državi. Leks specijalisom obuhvaćeni su svi korisnici kredita indeksirsanih u švajcarskim francima, na čemu smo kao država insistirali, čime definitivno stavljamo tačku na dugogodišnji problem mnogih građana – poručio je Mali.

On je tom prilikom istakao da je rešenje ovog problema moguće zahvaljujući odličnim makroekonomskim rezultatima i činjenici da Srbija četvrtu godinu zaredom ima suficit. Kako je naveo, u prva tri meseca ove godine suficit je iznosio 15,8 milijardi dinara, iako je bio planiran deficit od 19 milijardi.

Leks specijalisom je predviđeno da banke na iznos dobijen konverzijom primene kamatnu stopu prema ponudi banke koja je važila 31. marta 2019. godine za kredite indeksirane u evrima iste vrednosti i ročnosti. U ovom slučaju će biti primenjen limit od 3,4%, plus tromesečni ili šestomesečni EURIBOR za varijabilne kamatne stope i limit od 4% za fiksne kamatne stope.

Prema ministrovim rečima, suština usvojenog Zakona je da se rizik dalje otplate kredita svede na minimum kroz ograničavanje visine kamatne stope.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор