Šta raditi sa besplatnim akcijama?

U Srbiji su pravo na besplatne akcije stekli svi koji su 30. juna 2007. imali prebivalište na njenoj teritoriji, koji su 31. decembra 2007. bili punoletni, koji su 3. janura 2008. bili njeni državljani, kao i oni koji u prethodnim procesima privatizacije nisu ostvarili pravo na besplatne akcije. Tačnije, pravo na besplatne akcije imali su svi koji su ispunili ove uslove, a rođeni su do 31. decembra 1989.

Upis akcija je pre 10 godina trajao šest meseci, a pravo na njih je ostvarilo 4 miliona građana, koji su dobili po pet akcija „NIS“-a, jednu akciju „Aerodroma Nikola Tesla“, sedam akcija „Akcionarskog fonda“ i 31 akciju „Telekoma Srbija“. Očekuje se da će od koncesije beogradskog aerodroma francuskoj kompaniji „Vicni Airports“ svako dobiti po 12,4 eura, što bi trebalo da se desi u prvom kvartalu ove godine.

Do sada je na ime dividendi od akcija građanima uplaćeno ukupno 2.646 dinara: 1.360 dinara od Telekoma, 1.072 dinara od NIS-a i 213 od Aerodroma, dok vrednost akcija Akcionarskog fonda iznosi 1.700 dinara, piše „Blic“.

Ukolikko se akcije čuvaju, one svake godine vlasnicima donose dividendu, ali se mogu i pokloniti ili prodati preko ovlašćenih brokera. Na šalterima JP „Pošta Srbije“, građani uz ličnu kartu mogu podneti nalog za prvu prodaju akcija bez naplate troškova, a spisak pošta koje primaju naloge može se naći sajtu ovog javnog preduzeća. Uz nalog se navodi i koja je minimalna očekivana cena, a ukoliko akcije nisu prodate nakon 90 dana, potrebno je podneti novi nalog. Novac se dobija dva do tri radna dana od realizacije, odnosno od prodaje akcija.

Na Berzi se za sada trguje akcijama NIS-a i Aerodroma Nikola Tesla, dok se akcijama Telekoma se ne može trgovati na berzi. Vrednost besplatnih akcija na berzi varira od dana do dana, što znači da suma u budućnosti može da bude i veća, ali i manja od 9.602 dinara, koliko su, na primer, vredele 12. januara 2018.

– Građani su dobili po 31 akciju Telekoma ali one nemaju tržišnu vrednost, dok akcije EPS-a još nisu podeljene, a kako teče restrukturiranje tog preduzeća izvesno je da ih neće ni biti u skoroj budućnosti. Vrednost akcija zavisi od poslovanja kompanije, ali i od generalne situacija na tržištu, makroekonomskog stanja u zemlji, političkih okolnosti. Na vrednost mnogo utiču i bitni događaji oko same kompanije, kao na primer aktuelna koncesija za aerodrom – kaže Nenad Gujaničić, broker „Momentum Securities“.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор