Dinar druga najbolja valuta na svetu

Srpska valuta dinar je druga u svetu sa najboljim performansama u proteklih 12 meseci, na šta je uticalo i to što je prošlog meseca dostigla najveću vrednost u odnosu na euro za više od tri godine, ocenjuje američka agencija „Blumberg“.

Odluka Narodne banke Srbije (NBS) da po treći put u poslednjih sedam meseci snizi kamatnu stopu će, po procenama njujorške agencije, uliti dodatni optimizam investitorima u pogledu obveznica denominovanih u dinarima, koje su već u ovoj godini nadmašile sve druge hartije od vrednosti u regionu.

Za guvernerku NBS Jorgovanku Tabaković ocena agencije Blumberg predstavlja „lepu vest i priznanje“. Ona je podsetila da je po stupanju na dužnost zatekla dinar kao četvrtu najgoru valutu u konkurenciji od 178 nacionalnih valuta.

– Tada su troškovi zaduživanja bili najveći, a sada su najmanji. Građani tada nisu imali mnogo poverenja u dinar i investitori su malo verovali u budućnost zemlje koja ima slabu valutu. Sada je interesovanje stranih investitora povećano, o čemu svedoči i 2,6 milijardi eura investicija u prošloj godini – rekla je Tabakovićeva za „Večernje novosti“.

Ona je istakla da, za razliku od perioda iz 2012. kada je dinar oslabio za pet i po posto, sada imamo situaciju da je kurs prošle godine u ovo doba iznosio 124, a sada je na nivou od 118 dinara za jedan euro.

– Sve to pokazuje da Srbija napreduje i da ima sve bolje uslove za ulaganja, kao i da strani investitori imaju poverenja u izglede srpske ekonomije – poručuje srpska guvernerka.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор