Tonniesu dozvoljen zakup zemljišta i u Kikindi

Kikindska skupština je po hitnom postupku donela odluku da se nemačkoj mesnoj industriji „Tonnies“ dozvoli uzimanje u zakup 2.544 hektara državnog zemljišta na period od 30 godina, javlja gradski sajt.

– Reč je o državnom zemljištu u KO Banatska Topola, Kikinda, Rusko Selo, Novi Kozarci i Banatsko Veliko Selo. Vrednost investicije je oko 20 miliona eura, a uključuje kupovinu mehanizacije i izgradnju farme svinja kapaciteta 2.500 krmača i 70.000 tovljenika godišnje. Predviđeno je i zapošljavanje 50 ljudi. Gradnja će početi narednog leta kod Banatske Topole, na lokaciji bivše četvrte uprave, dok je ulazak u zemljišni posed planiran za 31. oktobar sledeće godine – objašnjava član Gradskog veća Imre Kabok.

Gradonačelnik Kiknde Pavle Markov je ovim povodom izjavio da razume zabrinutost poljoprivrednika, ali da je za Kikindu to velika investicija, prenosi „eKapija“.

Na zasedanju kikindske Gradske skupštine rečeno je da je za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Kikinde bilo zainteresovano devet investitora, koji su tražili ukupno 9.186 hektara.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор