Nemačkom MTU zemljište u Novoj Pazovi na poklon

Nemačkom investitoru, kompaniji MTU, država Srbija će pokloniti zemljišnu parcelu u Novoj Pazovi, vrednu 6,25 miliona eura, za izgradnju fabričkih pogona za održavanje, popravku i remont vazduhoplovnih motora, javlja Nova ekonomija.

U odluci Komisije se navodi da je ukupna vrednost zemljišta koje se donira procenjena na 6.250.683 eura, kao i da ukupna površina dve katastarske parcele iznosi 25 hektara, 68 ari i 72 kvadratna metra. Postupak otuđenja građevinskog zemljišta biće realizovan ugovorom između Republičke direkcije za imovinu, kompanije MTU Maintenance registrovane u Srbiji i njenog matičnog preduzeća, MTU Aero Engines iz Nemačke.

MTU će se ugovorom obavezati da do kraja 2025. godine na ovom zemljištu „izgradi objekat o svom trošku, odnosno izvrši početnu investiciju u osnovna sredstva u iznosu ne manjem od 100.900.000 eura i zaposli najmanje 440 radnika na neodređeno vreme u periodu od 2021. do 2027. godine“. Ugovorom je predviđena i obaveza da učešće od najmanje 25 posto opravdanih troškova ulaganja obezbedi investitor iz sopstvenih izvora ili drugih izvora koji ne sadrže državnu pomoć, pri čemu se za opravdane troškove računa samo ulaganje u novu opremu.

Poslovnim planom MTU predviđena je izgradnja poslovnih kapaciteta za održavanje, popravke i operacije (MRO – maintenance, repair and operations), na površini od oko 22.000 kvadratnih metara. U projektu se navode ulaganja od 4,8 miliona eura u infrastrukturno opremanje zemljišta, 45,9 miliona eura je okvirno rezervisano za projektovanje i izgradnju proizvodnih kapaciteta, dok će 50,2 miliona eura biti uloženo u novu opremu.

U slučaju da kompanija MTU Maintenance ne ispuni ugovorne obaveze, država Srbija će iskoristiti pravo da traži isplatu u protivvrednosti iznosa od 6,25 miliona eura, kolika je tržišna vrednost parcela koje joj se ustupaju na korišćenje.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор