Na Divčibarama nađena izuzetna mineralna voda

made-in-germany-rs-voda

U centru Divčibara, nadaleko od poznate vazdušne banje, pronađena je mineralna voda bogata magnezijumom, čiji je kvalitet toliko dobar da voda iz bušotine odmah može da se flašira.

Divčibarsku mineralnu vodu pronašli su stručnjaci Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, koji su na zahtev Direkcije za izgradnju Valjeva, obavili istraživanje i otkrili dve bušotine koje bi u vodećem turističkom centru valjevskog kraja, mogle u potpunosti da zadovolje potrebe za vodom, prenose “Večernje novosti”.

– Prava blagodet je što je voda puna magnezijuma koji povoljno utiče na rad srca, krvne sudove, razbijanje kamena u bubregu i opšte stanje organizma. Na izvorištu kod hotela “Pepa” voda je veoma visokog kvaliteta, a na srpskom tržištu nema prirodnih voda koje sadrže toliku količinu magnezijuma. Voda je slabobazna, što pravi efekat rasterećenosti u želucu – objašnjava profesor dr Dejan Milenić sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, šef Centra za obnovljive vodne energetske resurse.

On ističe da voda na izvorištu neprekidno teče, tako da bi svi koji borave na Divčibarama obavezno trebalo da je piju. Stene od kojih je formiran planinski masiv na kom su Divčibare, pune su minerala magnezijuma, pa odatle toliko kvalitetna voda.

– Vode koje se u njima formiraju praktično su u grupi najlekovitijih i najboljih koje mogu da se piju. Tu, naravno, mislim na obične vode, ne na magnezijumske kakve postoje na tržištu, a koje su opterećene ugljen-dioksidom. To nije slučaj sa divčibarskom vodom, koja može da se pije neograničeno – naglašava Milenić.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор