Nemačka donira Siriji 2,3 mlrd. €

made-in-germany-rs-pare-gomila

Na donatorskoj konferenciji u Londonu za prikupljanje novca za pomoć pogođenima ratom u Siriji, Nemačka je obećala da će izdvojiti 2,3 milijarde eura, dok će SAD dati 900 miliona dolara.

Otvarajući konferenciju, britanski premijer Dejvid Kameron je pozvao učesnike da odvoje nova sredstva za one koji su pogođeni ratom u ovoj bliskoistočnoj zemlji, ali i za pomoć njenim susedima, kako bi mogli da se suoče s posledicama sirijske krize.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je saopštila da Nemačka planira da do 2018. godine izdvoji 2,3 milijarde eura za pomoć Siriji. Ona je istakla da će Nemačka samo u ovoj godini obezbediti 1,1 milijardu eura, javljaju britanski mediji, a prenosi „N1“.

Američki državni sekretar Džon Keri je najavio da će Sjedinjene Američke Države izdvojiti oko 600 miliona dolara za hranu i prihvatne centre za izbeglice, dok će 290 miliona dolara biti upotrebljeno za edukaciju u Jordanu i Libanu, gde se trenutno nalazi oko 300.000 izbeglica iz Sirije.

Zahtev za ukupnu pomoć, koji je bio predstavljen u Londonu, iznosi devet milijardi dolara. U tu sumu je uključen i UN-ov koordinirani zahtev desetina humanitarnih agencija, vredan 7,73 milijarde dolara, dok je zahtev vlada domaćina u nivou 1,23 milijarde.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор