Kiše i poplave nanele Srbiji nesagledivu štetu

made-in-germany-rs-poplava

Višednevne kiše i poplave koje su zadesile Srbiju ne samo da su odnele ljudske živote i napravile ogromnu materijalnu štetu, već su nanele i nesagledive posledice poljoprivredi.

Pošto visina bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije prilično zavisi od poljoprivrednih prinosa, nakon ovakve prirodne katastrofe verovatno će morati doći do revizije procene o ovogodišnjem rastu BDP-a, koji je, koliko juče, Narodna banka Srbije (NBS) procenila na jedan posto, prenosi „B92“.

Agroekonomski stručnjak Milan Prostran objasnio je da je u ovom trenutku još uvek teško dati finansijsku procenu štete koju poplave nanose usevima, ali je sigurno da će se ona meriti milionima eura.

– Zasigurno će štete biti na voću, povrću, kukuruzu i pšenici, ali domaći bilansi nisu ugroženi i biće dovoljno hrane za domaće tržište. Međutim, mogu biti ugroženi izvozni bilansi Srbije, jer će doći do smanjenja proizvodnje voća, koje plasiramo godišnje na strana tržišta za 500 miliona dolara. Nesporno je da će deo biljnih kultura posejanih u slivovima reka Kolubare, Drine, Zapadne, Južne i centralne Morave, pretrpeti velike štete, za razliku od Vojvodine, gde su količine padavina manje, pa se usevi na tom području za sada bolje nose sa vlagom – rekao je Prostran.

Po njegovim rečima, u područjima centralne i zapadne Srbije neki poljoprivrednici će morati da i po treći put zaseju iste njive, ako budu imali ekonomske moći. On je predložio da proizvođači seju rane vrste povrća i rane hibride kukuruza „FAO“, grupe 200 i 300.
I ministarka poljoprivrede i životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, takođe je mišljenja da će neke njive biti potrebno sejati i treći put. Ona je istakla da će država pomoći poljoprivrednim proizvođačima da prevaziđu štete nastale u poplavama.

– Država će tražiti urgentna i najbolja rešenja. Za najugroženije ćemo gledati da kroz repromaterijal, seme i đubrivo pomognemo proizvođačima da prevaziđu štete koje su nastale zbog poplava – rekla je Bogosavljević Bošković za „RTS“.
Ministarka je istakla da će jedan od prioriteta rada njenog ministarstva biti rešavanje problema zapuštenih kanala, uređenje rečnih vodotokova, kao i kanala za navodnjavanje u sušnim periodima i odvodnjavanje za vreme padavina.

SOS brojevi za ugrožene

Ugroženi u poplavljenim područjima kojima je potrebna pomoć spasilačkih ekipa, mogu pozvati besplatno broj 112 sa svih mreža mobilnih operatera. Kako je saopšteno iz MUP-a Srbije, broj 112 biće u upotrebi dokle god traje vanredna situacija.

I Sektor za vanredne situacije MUP Srbije otvorio je dežurne kontakt telefone za evakuaciju i pomoć ugroženima u poplavama na teritoriji Srbije. Kontakt telefoni su 011/2289-208 i 011/2282-910. Kako je napomenuto, navedeni brojevi isključivo su za evakuaciju i pomoć ugroženim građanima, a ne za informacije.

Za sve one koji žele da pomognu otvoren je poseban kol centar gde će dobiti informacije kako da realizuju svoju donaciju. Telefoni kol centra su:

  • +381 11 312 0741
  • +381 11 312 0739
  • +381 11 312 9939
  • +381 11 312 0742
  • +381 11 312 0646

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор