Nakupci i preprodavci uništavaju domaću proizvodnju voća

made-in-germany-rs-jabuke

Mizerne otkupne cene voća u Srbiji diktiraju nakupci. Oni jabuke kupuju za 15 dinara po kilogramu, a prodaju ih za 100 dinara, pa proizvođači kažu da im se sa takvim otkupnim cenama više isplati da voćem hrane svinje, piše „Blic“.

Dobar prošlogodišnji rod, manji izvoz, a veliki uvoz, neorganizovan otkup i niska platežna moć građana uslovili su pad cene voća kod proizvođača. Voćari se žale, dok su nakupci zadovoljni, jer su proizvođači prinuđeni da prihvate malu cenu, ili da voće bace, pošto većina njih nema hladnjače. Međutim, krajnji potrošači od male veleprodajne cene voća nemaju nikakve koristi.

– Voće zahteva mnogo prskanja, a svaki je preparat skup. U poljoprivredi se danas više ništa ne radi ručno. Voćke prskamo uz pomoć mehanizacije, radnicima koji nam pomažu u branju plaćamo oko 2.000 dinara dnevno, a onda se pojave otkupljivači sa sramotnom cenom koju često moramo da prihvatimo – kaže Radovan Martić, proizvođač krušaka iz Ivanjice.

Kako bi se izborili sa problemom hladnjačara koji diktiraju cene otkupa, grupa voćara iz čačanskog kraja napravila je svoju hladnjaču.
– Hladnjača sa kapacitetom od 1.200 tona omogućava nam da prodajemo jabuke kad mi to hoćemo, pa nismo prinuđeni da izađemo na tržište po ovakvim uslovima. Ne moramo da pristajemo na ucene i možemo da sačekamo bolju cenu. Problem je što mi trenutno proizvodimo četiri, do pet puta više od kapaciteta hladnjače, a ovakvo postrojenje košta 1,1 milion eura – objašnjava Nebojša Jovanović iz udruženja „Čačanska jabuka“.

Poljoprivrednici često nemaju mogućnosti da svoje proizvode sami nude na pijacama, pa ih zato prodaju nakupcima po nižoj ceni. To isto voće na kvantaškim pijacama se prodaje po znatno višoj ceni, a tu ga otkupljuju maloprodajni trgovci koji cenu dodatno dižu u prodavnicama i na zelenim pijacama.

– Za 30 kilograma jabuka padalica zaradili smo 150 dinara, koliko košta jedan litar soka od ove voćke. Pokušali smo da prodamo voće na pijaci u Beogradu, ali nam je skup prevoz od ivanjičkog kraja, dok zakup tezge na pijaci mesečno košta skoro 4.000 dinara uz dodatnu dnevnu taksu od još oko 300 dinara. Sve to diže cenu voća – kaže Jelica Miljković, proizvođač jabuka iz Ivanjice.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор