Škole u Sremskoj Mitrovici uvode nemački jezik

made-in-germany-rs-ucionica-prazna

Grad Sremska Mitrovica, Mitrovačka gimnazija i osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj”, „Boško Palkovljević Pinki” i „Jovan Popović” potpisali su Sporazum o razumevanju sa pedagoškim savetnikom SR Nemačke Borisom Menratom.

Sporazum se odnosi na uvođenje nemačkog jezika u sremskomitrovačke osnovne škole, s ozbirom da se u gimnaziji nemački već uči, prenosi novosadski „Dnevnik“.

Mirjana Đorđević, direktorka Mitrovačke gimnazije objašnjava da je do potpisivanja ovakvog sporazuma došlo jer interesovanje đaka u ovom gradu za nastavu nemačkog jezika raste iz godine u godinu.

– Sada se otvara mogućnost da od petog razreda svi zainteresovani učenici počnu sa učenjem nemačkog jezika, nevezano za školu, a najbitnije je dobijanje svetski priznate diplome o znanju jezika. U poslednjih nekoliko godina u Mitrovačkoj gimnaziji uočen je trend rasta zainteresovanosti za nemački jezik i trenutno više od polovine učenika pohađa nastavu nemačkog, odnosno ukupno oko 380 učenika – objasnila je Đorđević.

Potpisivanjem Sporazuma Mitrovačka gimnazija i osnovne škole priključile su se grupi od 57 škola širom Srbije, koje su do sada potpisale ovaj akt i dogovorile saradnju na unapređenju nastave nemačkog jezika u školskim ustanovama. Zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice Tomislav Janković istakao je da pored mogućnosti učenja i polaganja ispita nemačkog jezika, potpisivanje sporazuma predstavlja i vid podrške nemačkoj nacionalnoj zajednici koja jeste malobrojna u sremskomitrovačkoj opštini, ali i prepoznatljiva u očuvanju svog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор