Niški fakultet ne može da nađe profesora katedre za nemački

made-in-germany-rs-uni-sala

Filozofski fakultet u Nišu nije u mogućnosti da otvori studije nemačkog jezika, jer ne može da obezbedi pet profesora koji bi radili u punom radnom vremenu.

– Germanisti su deficitarni kadar u Nišu i u svim mestima na jugu Srbije, pa smo hteli da otvorimo departmant za nemački jezik. Germanisti ne samo da ne čekaju na posao, nego su u prilici i da biraju gde će da rade, a to nije slučaj ni sa jednim drugim zanimanjem. Uspeli smo da obezbedimo dva od potrebnih pet profesora doktora nauka, koji bi u Nišu radili sa punim radnim vremenom. Imamo profesore iz Beograda koji bi radili sa trećinom radnog vremena, ali nam Ministarstvo prosvete ne dozvoljava početak rada bez pet profesora. Smatrali smo da su dva stalno zaposlena profesora dovoljna za prvu godinu studija, a u međuvremenu bi sigurno još neko doktorirao i imali bismo neophodan kadar – objašnjaa dekan Filozofskog fakulteta u Nišu dr Goran Maksinović, a prenosi „Blic“.

Porodica Maše Ilić nema sredstava da joj plati studije u Beogradu, iako je ona oduvek želela da studira nemački jezik i književnost.

– Volim nemački mada sam tek u gimnaziji počela da ga učim. Moja drugarica studira na Filološkom fakultetu u Beogradu i sigurna sam da će odmah po završetku dobiti posao. Direktor naše gimnazije joj je rekao da je čeka posao, jer godinama nedostaju profesori koji bi predavali ovaj jezik. Žao mi je, ali je sada to privilegija samo za materijalno situirane studente. Šta mi vredi što sam među boljim studentima engleskog jezika, kad sigurno neću moći da se zaposlim. Jedina šansa je da postanem asistent, ali za to je potrebna jaka veza. Moja šansa je da odem iz Niša i da se zaposlim u nekom manjem mestu. Iako sam rođena Nišlijka moram da idem u manji grad. Biću primorana, jer moji roditelji zbog jako niskih penzija ne mogu da me izdržavaju – priča ogorčena Maša.

Na evidenciji niške Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje nema ni jednog profesora nemačkog jezika, a kako kažu, njima se stalno javljaju zainteresovani poslodavci. Iako u Beogradu čekaju na zaposlenje, niko od diplomiranih germanista ne želi zbog posla da ide u neki drugi grad. Njihovi argumenti su pre svega, da su u Beogradu mnogo veće plate, kao i da su veće mogućnosti za dobru honorarnu zaradu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор