Saobraćajni fakultet uveo “Vazduhoplovno inženjerstvo”

kontrolni-toranj

Osnivanje novog studijskog programa “Vazduhoplovno inženjerstvo” na beogradskom Saobraćajnom fakultetu zajednički su pokrenuli Kontrola letenja Srbije i Crne Gore, Vazduhoplovna akademija (SMATSA) i Univerzitet u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju kontrole letenja, ovaj program će diplomcima omogućiti sticanje zvanja saobraćajni pilot-inženjer vazdušnog saobraćaja i kontrolor letenja- inženjer vazdušnog saobraćaja. Osnovne strukovne studije trajaće tri godine, a studenti koji završe fakultet imaće 180 ESPB bodova.

Za početak strukovnih studija za pilote, plan nastave predviđa da se prvi deo školovanja odvija u Vršcu gde SMATSA ima svoj aerodrom i Akademiju, dok će nastavak i kraj školovanja biti realizovan na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. Budući kontrolori letenja studiraće na Saobraćajnom fakultetu i u Školskom centru SMATSA u Beogradu, koja je za te namene kupila i 2D/3D simulator letenja poslednje generacije, prenos agencija “Tanjug”.

Na prvoj godini studija brucoši će učiti 10 predmeta, od kojih su dva izborna, a to uključuje i praktičnu nastavu. U drugoj godini će biti 15 ispita, dok za treću treba položiti 18 predmeta, zajedno sa završnim, diplomskim ispitom.

Ovaj školski program odnosiće se i na sve pilote koji su prethodnih godina završili ATP (A) “Integrated” obuku u Vršcu, kao i na kontrolore letenja sa važećim dozvolama, koji će direktno upisivati treću godinu studija na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu. Studenti koji budu završili program “Vazduhoplovno inženjerstvo” dobijaće dve diplome, jednu SMATSA diplomu Vazduhoplovne akademije, a drugu i Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор