Niški “Feniks” pravi toplotne podstanice u 14 gradova

made-in-germany-rs-feniks-bb-nis-logo

Na tenderu Ministarstva energetike i rudarstva kompanija “Feniks” (Feniks BB d.o.o.) iz Niša dobila je posao vredan 4,5 miliona eura, a tiče se izrade i ugradnje toplotnih podstanica, odnosno regulacionih sistema daljinskog grejanja u 14 srpskih gradova.

Direktor i vlasnik ove firme prof. dr Bratislav Blagojević, inače redovni profesor Mašinskog fakulteta u Nišu, kaže da se radi o domaćem proizvodu, takoreći “srpskom brendu”.

– Proizvodimo sisteme i elemente za automatsko upravljanje u oblasti klimatizacije i grejanja, a posebno za upravljanje i kontrolu daljinske isporuke i korišćenja toplotne energije. Po sopstvenim rešenjima izrađujemo najsavremenije regulacione ventile za sisteme grejanja i toplotne podstanice poslednje tehnološke generacije. Takve sisteme upravljanja daljinskim grejanjem dobiće Subotica, Ruma, Zrenjanin i Bačka Palanka, Šabac, Valjevo, Kraljevo i Novi Pazar. Isto tako naši sistemi biće instalirani i u Jagodini i Kruševcu, kao i u Negotinu, Boru, Pirotu i Leskovcu – objašnjava Blagojević, a prenosi “Politika”.

U preduzeću “Feniks” zaposleno je 40 radnika, od čega je gotovo polovina visokoškolovanih stručnjaka, najviše sa diplomama Elektronskog i Mašinskog fakulteta.

– Prošle godine smo primili deset mladih inženjera za sopstveni razvojno-istraživački centar u kojem se projektuje i usvaja proizvodnja najsavremenije opreme i sistema kakve već godinama izvozimo na tržišta Švajcarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Carinske unije Rusije, Kazahstana i Belorusije. S obzirom da smo prošle godine potpisali sporazum o strateškom partnerstvu sa firmom “Herz” iz Austrije, od nedavno izvozimo svoju tehnologiju i proizvode, pre svega mikroprocesorske regulatore, u ceo svet – kaže Blagojević.

Kompanija “Feniks”- Niš postoji od 1990. godine, a tokom poslednjih godina usavršila je proizvodnju centralnog nadzora i upravljanja energijom sa jednog mesta. Nakon donacije i ugradnje sistema za kontrolu čistog vazduha i klimatizacije u Dečijoj hirurško-ortopedskoj klinici u Nišu, ova firma trenutno ugrađuje svoje sisteme u hotelu “Hilton” u Podgorici, a uskoro će nešto slično biti ugrađeno i u nedavno otvorenoj Klinici za kardiovaskularne bolesti i transplatacionu hirurgiju niškog Kliničkog centra.

Informišite se jednom nedeljno o aktuelnim vestima - prijavite se na našu mejling listu

Оставите одговор